donderdag 17 februari 2011

Wit Brood

Al snuffelend tussen al de blogjes die ik volg, kwam ik uit bij Harvest TwentyTen. Ik zette nog maar iets meer op mijn to-do-list: een broodmandje maken. Wanneer het er van gaat komen, dat weet ik niet, want er staat nog veel meer op dat to-do-lijstje...

Maar waarom dit berichtje? Wel, Harvest TwentyTen is op zoek naar een goed recept om brood te bakken. En laat ik hier nu net maandag nog brood gebakken hebben. Het recept is aangepast door mijne man tot hij vond dat het goed was. Ge moogt het weten, we hebben hier indertijd veel minder lekker brood gegeten ;)

En voila, hier komt het recept om 2 witte broden te maken.

Wat hebben we nodig?
  • 1050gr witte bloem
  • 50gr zwaarder meel (kies maar wat, ik gebruik meestal speltmeel)
  • 2 pakjes droge gist (bewaard langer dan verse gist en heb ik dus altijd in huis)
  • 12gr zout
  • 690gr vocht waarvan 40gr boter, 1 ei en de rest water of melk
Meng de bloem, de gist en het zout.
Smelt de boter en voeg toe bij de bloem.
Voeg ook het ei toe.
Warm het water of de melk lichtjes op en voeg ook toe.

Alles goed mengen en kneden tot een egaal geheel. Ik gebruik mijne keukenrobot hiervoor. Ik laat de Kenwood 10 minuten langzaam kneden. Daarna kneed ik zelf ook nog 5 minuten. In totaal dus een kwartiertje kneden.

Dan leg je de bol deeg in een kom en dek je hem af en laat je hem 15 minuten rijzen. Zorg wel dat hij ergens warm en ongestoord staat.

Vervolgens het deeg 3 keer doorslaan. Dit wil zeggen: op de onder- en bovenkant wat bloem doen en het deeg dan plat maken door het met de vuisten te bewerken. Dan horizontaal en verticaal toeplooien. En dit dus 3 keer.

Dan verdeel je het deeg in 2 gelijke delen en maak je er 2 bolletjes van. Die bolletjes leg ik op de bakplaat en dek af met vershoudfolie.
Weer rijzen, dit keer 10 minuten.

Dan het gaatje/onderkant naar boven leggen en het deeg platdrukken tot een rechthoek die je vervolgens oprolt.

De broodvorm insmeren met boter, het deeg er in, afdekken met verhoudfolie en weer rijzen, dit keer 50 minuten.

Het brood insmeren met melk en inprikken en de oven in.

Onze oven is niet de gemakkelijkste. We hebben een hele tijd moeten zoeken hoe we ons brood het beste bakten. Vandaar het strakke temperatuurschema:
25 minuten voor de broodjes de oven in moeten, zet ik de oven op maximum. (gewone oven, gene hete lucht hier) Brood er in en 10 minuten later zet ik de oven op 200°. Na nog eens 20 minuten zet ik de oven af. En nog eens 10 minuten later haal ik de broodjes er uit.

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. En smakelijk zou ik zeggen...

2 opmerkingen:

  1. Ik heb vanavond eens jouw verhoudingen uitgeprobeerd. 't Brood komt nu net uit de machine, 't ziet er goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen